CCOO denuncia la continuada destrucció d’ocupació a l’Administració de l’Estat a Catalunya, així com la pèssima qualitat en la prestació de serveis a les persones

Un exemple: el retard en les expedicions del DNI

Des de gener del 2011 s’han destruït a l’Administració General de l’Estat a Catalunya uns 2.100 llocs de treball. Dels 14.553 efectius en què es comptava a principis del 2011 s’ha passat a una plantilla d’uns 12.500, és a dir, una reducció del 14,14% del personal. Aquesta destrucció d’ocupació a Catalunya ha estat d’un 1,3% per damunt de la que s’ha sofert el conjunt de l’Estat espanyol, que ha estat del 12,8%.

Aquesta disminució de la plantilla de l’Administració General de l’Estat respon a les polítiques de retallades del Govern reflectides en els seus Pressupostos Generals de l’Estat, les quals s’han intensificat més a partir del Govern del PP, ja que la destrucció d’ocupació més intensiva es produeix a partir de l’any 2012. Cal assenyalar que en cap cas, aquesta reducció no ha estat produïda pels traspassos de competències a la Generalitat de Catalunya.

CCOO ha elaborat un informe de la situació de la destrucció d’ocupació a l’Administració General de l’Estat a Catalunya, el qual es pot accedir mitjançant aquesta direcció web: https://fsc-estat.ccoo.cat/wp-content/uploads/sites/26/2016/11/2016-cartografia-AGE-Catalunya.pdf.

En conjunt les dades que es desprenen d’aquest informe demostren les nefastes polítiques del Govern central quant a la seva concepció de model d’Estat, el desenvolupament del sistema públic al servei de les persones, l’externalització sistemàtica de serveis i el deteriorament de les condicions de treball dels empleats i empleades públics.

Un exemple clar d’aquesta situació, denunciada en el conjunt de l’Estat espanyol, el trobem en l’expedició del DNI. A Catalunya en els darrers mesos hem observat un augment del termini de disponibilitat en la sol·licitud de la cita prèvia. Actualment, de les 31 oficines del DNI de Barcelona, a la major part d’elles s’està donant cita a partir del 5 de gener, i a localitats com el Prat de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa… la primera cita disponible és a partir del 16 de gener. A les oficines de Girona, Lleida i Tarragona les primeres cites disponibles són a partir del 10 i el 12 de gener. En general estem parlant de terminis de gairebé o més de 2 mesos. A banda, hi ha unes 1.200 places de personal civil vacants adscrites a la Direcció General de Policia en el conjunt de l’Estat espanyol. Aquesta realitat té efectes en els drets de la ciutadania i en les condicions laborals de les persones que hi treballen.

CCOO defensem els serveis públics de qualitat per cobrir les necessitats de la ciutadania i exigim que l’Administració General de l’Estat implementi una oferta d’ocupació pública de caràcter extraordinari, que garanteixi com a mínim la cobertura del 100% de les vacants actualment existents, paralitzi els processos d’externalització i millori les condicions laborals de les persones treballadores.

2016 cartografia AGE Catalunya

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 18 de novembre de 2016