Davant la proximitat del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, CCOO de Catalunya reclama programes de retorn a la feina i adaptació de llocs de treball

Dimecres, 19 d’octubre

El càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones dels països occidentals. Segons dades de la Generalitat, durant el 2015 es van diagnosticar a Catalunya 16.300 nous casos de càncer en dones. D’aquests, el més freqüent a les dones és el càncer de mama (al 2015 es van diagnosticar 68 casos per cada 100.000 dones a Catalunya).

Les polítiques publiques, l’assistència sanitària i la recerca duta a terme sobre aquesta malaltia fan que gairebé es pugui fer un tractament a mida per a cada persona. Aquesta realitat ens porta a afirmar amb contundència que estem davant d’una malaltia amb un alt índex de curació, i que ha augmentat molt la detecció precoç que permet una millor i més efectiva intervenció. Per tant:
-La detecció precoç es relaciona directament amb els índexs de supervivència als 5 anys, que van augmentant de manera continuada cada any, i que a Catalunya se situen per sobre de la mitjana europea.
-La detecció precoç està permetent, cada vegada més, diagnosticar dones en edats més joves, i per tant dones en edat de treballar i amb possibilitats de treballar després de la malaltia.

Això ens situa davant de nous reptes, per tal de millorar la intervenció:
-En relació amb la determinació de les causes per promoure la seva prevenció, cal que les que són derivades de l’entorn laboral i les condicions de treball se situïn amb força a les investigacions i als programes d’actuació de les administracions.
A més, els serveis de prevenció i les mútues d’accidents de treball haurien de fer una feina activa per a la seva prevenció i reconeixement dels casos que no s’han pogut prevenir, per facilitar la intervenció sobre les causes i la prevenció.
-En relació amb en què i com donar suport a les dones que pateixen la malaltia, cada vegada més estem davant de la necessitat de programes de retorn a la feina i d’adaptació de condicions de treball que permetin garantir que es manté la feina (un alt percentatge de les dones que ho han patit han perdut la feina) i aconseguir que hi hagi una veritable adaptació del treball a les persones, com diu la Llei de prevenció en el seu article 15.4, adaptant el treball a les persones i no a l’inrevés.

Per tot això, des de CCOO Catalunya, davant la proximitat del 19 d’octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama, volem reivindicar que calen augmentar els esforços en aquest sentit.

Apostem per la prevenció de les exposicions laborals a agents cancerígens (tant agents químics com físics (radiacions) i els riscos derivats de l’organització del treball com la nocturnitat) sobre els quals hi ha evidència científica que els relacionen com a origen d’aquesta malaltia.
Per aquest motiu, CCOO volem donar suport a les persones afectades i exposades als riscos relacionats amb el càncer de mama, amb la campanya “Càncer Zero”, amb l’objectiu d’eliminar i/o controlar l’exposició a agents cancerígens a l’entorn laboral.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 18 d’octubre de 2016