La Federació d’Educació de CCOO lamenta que la consellera Rigau finalitzi el mandat fent propaganda i sense negociació

Davant de les declaracions de la consellera d’Ensenyament

La Federació d’Educació de CCOO de Catalunya entén l’anunci realitzat ahir per la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, com un acte de precampanya electoral, finalitzant la legislatura de la mateixa forma que l’ha desenvolupat.

No es pot entendre d’una altra manera, quan s’anuncia un increment de plantilla a finals de juliol, en una entrevista televisiva a mida, i sense haver-ho presentat als legítims representants dels treballadors i treballadores de l’educació.

Malgrat la protesta per la forma de presentar-ho, CCOO valora qualsevol increment de plantilla que es produeixi. Tot i així, tenim algunes consideracions per realitzar:

L’increment de personal de suport ja va ser presentat al Comitè Intercentres del Personal Laboral del Departament d’Ensenyament el passat 15 de juliol. Es tracta de 211 educadors/es d’educació especial, 93 tècnics i tècniques d’integració social, i 56 tècnics i tècniques d’educació infantil. Aquestes contractacions finalitzen el 31 de juliol de 2016. No s’entén com es pot atendre l’escola inclusiva amb contractes de duració determinada. Des de CCOO treballarem tot el curs per aconseguir que aquestes persones continuïn formant part de la plantilla més enllà d’aquesta data.

Sobre l’increment de personal docent, només tenim preguntes:

– CCOO ha denunciat que tenim entre un 13 i un 18% d’aules amb ràtios altes. Servirà per reduir-les?

– CCOO ha explicat que el nombre d’alumnat en els darrers quatre anys s’ha incrementat en més de 112.000 alumnes. A l’escola pública, l’increment ha estat del 8,26%, mentre que el de professorat s’ha reduït en un 3,54%. És aquest un primer pas per revertir la situació? O aquest increment de professorat del voltant de l’1% continuarà sent inferior al de l’alumnat?

– CCOO ha denunciat que el Departament intenta dificultar l’accés a la reducció lectiva als majors de 55 anys, impedint que acumulin reduccions per altres càrrecs de coordinació, i no substituir-les fins que no hi ha un nombre important de beneficiaris a cada centre. D’aquesta manera es perjudica els centres educatius i es conculca un dret dels treballadors i treballadores. Aquest increment de professorat servirà per substituir-los?

– CCOO ha denunciat la situació de dificultat en la qual viu la formació professional. Sembla que la consellera vol dedicar una part d’aquest increment a aquests ensenyaments. Per què no dialoga amb els representants dels treballadors i treballadores, que sabem com es podria millorar la seva situació?

– CCOO continuarà denunciant que l’augment de jornada lectiva que va patir el professorat i el personal d’atenció educativa perjudica la qualitat de l’educació, així com la salut dels treballadors i treballadores. Aquest increment de plantilla no servirà per millorar la situació.

Aquestes consideracions no les hem pogut exposar a la Mesa Sectorial d’Ensenyament, el lloc de negociació dels representants dels treballadors i treballadores. Esperem i desitgem que el proper Govern canviï el fons i les formes.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 28 de juliol de 2015