CCOO de Catalunya denuncia l’augment de la pobresa laboral per la precarització del mercat de treball i la devaluació salarial

En la Setmana per la Dignitat i els Drets

El mercat laboral català crea treballadors i treballadores pobres per la destrucció de més de 270.000 llocs de treball estables, la reducció del treball a temps complet en més de 550.000 persones ocupades i l’increment de les jornades a temps parcial i les hores efectives de feina menors a 30 hores setmanals.

El 2013, la taxa de risc de pobresa en el treball a Catalunya ha estat del 12,2%, per un 10,6% a Espanya i un 8,9% a nivell europeu.

El nostre mercat de treball és precari, desregularitzat i no mostra signes de recuperació, ja que l’escassa ocupació que es crea és precària, feble i inestable.

Estem lluny de la recuperació econòmica que els governants proclamen i és immoral que es llencin missatges triomfalistes mentre es mantenen xifres properes a les 800.000 persones a l’atur i creix la pobresa entre qui té una feina.

Tenir feina ja no significa, en tots els casos, estar protegit contra la pobresa ja que l’11,9% dels homes ocupats i el 12,4% de les dones ocupades tenen risc de pobresa en el treball. Reivindiquem el treball digne i amb drets.

Davant aquesta realitat, des de CCOO de Catalunya, exigim:
– la immediata retirada de la reforma laboral, que ha precaritzat, encara més, les condicions de treball.
– un nou model de creixement econòmic que basi la competitivitat empresarial en la qualitat dels productes i de l’ocupació, en el valor afegit de la seva activitat i en la innovació i la recerca i no en preus baixos gràcies a baixos costos laborals.
– la recuperació dels salaris i la millora de les condicions de treball que permeti a les persones treballadores viure amb dignitat del seu treball.
– un Salari Mínim Interprofessional (SMI) que s’acosti al 60% del salari mig del país, tal i com recomana la Unió Europea, per a garantir ingressos justos i suficients a les persones que el perceben, però també per a dignificar la resta de salaris i que estimuli l’activitat econòmica.

29N Dignitat en marxa!: els pressupostos per les persones!! #DignitatiDrets 

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 27 de novembre de 2014