CCOO de Catalunya s’adhereix al manifest ‘Contra l’exclusió sanitària, en defensa de la sanitat universal’

CCOO de Catalunya s’ha adherit al manifest contra l’exclusió sanitària i en defensa de la sanitat universal subscrit per més de 60 organitzacions i plataformes de l’àmbit social, científic i professional. En el Manifest s’insta al Govern espanyol a elaborar una nova llei de Sanitat que neixi del consens entre forces polítiques, socials i societats científiques, i que estableixi les condicions per a un Sistema Nacional de Salut, universal, de qualitat, i sostenible sobre la base d’una gestió eficient, eficaç i transparent i que garanteixi el dret a la protecció i promoció de la salut establert en la Constitució Espanyola.

Més de dos anys després de l’aprovació per part del Govern central del “Real Decreto Ley (RDL) 16/2012, de medidas urgentes para garantizar la sostenibilidad del Sistema Nacional de Salud y mejorar la calidad y seguridad de sus prestaciones” segons xifres del propi Govern central, més de 870.000 persones han perdut el dret a l’assistència sanitària. D’altra banda s’ha constatat que fins i tot en aquells supòsits en els quals el propi RDL reconeix el dret a l’atenció (embarassades, menors d’edat, atenció a urgències…) s’han produït nombrosos casos de desatenció.

Des de CCOO de Catalunya ja ens vam manifestar reiteradament en contra d’aquest RDL davant l’evidència del seu impacte negatiu sobre el dret a la salut d’aquells col•lectius més vulnerables i, especialment, respecte a la manca d’equitat i universalitat en l’atenció sanitària que introduïa. Per això, i davant el fet que el nostre sistema sanitari es finança per la via dels impostos (tant directes com indirectes) pagats per la totalitat de la ciutadania resident al territori, vàrem plantejar el retorn a una assistència sanitària realment universal, com a dret de ciutadania i la derogació del RDL que trenca amb aquesta universalitat.

– Es pot consultar el manifest al següent enllaç: http://nuevatribuna.opennemas.com/media/nuevatribuna/files/2014/09/30/manfiesto-sanidad.pdf

– Per a les persones que es vulguin adherir a títol individual ho podeu fer a l’enllaç: https://es.surveymonkey.com/r/EXCLUSION-SANITARIA