El Consell Escolar de Catalunya dictamina sobre la selecció de directors

El consell escolar de Catalunya recomana al Departament d’Ensenyament la retirada de la proposta de decret que modifica la selecció de directors i directores de centres públics en aplicació de la LOMCE.

El consell escolar de Catalunya recomana al Departament d’Ensenyament renovar per un any els directors i directores que acaben el mandat a 30 de juny de 2015, si compten amb l’aprovació del consell escolar del seu centre.

Aquestes dues recomanacions han estat introduïdes al dictamen mitjançant una esmena consensuada per les organitzacions de la comunitat educativa. 

 

El Consell Escolar de Catalunya, màxim òrgan de representació de la comunitat educativa en l’àmbit de l’ensenyament no universitari, considera que la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) menysté la participació de la comunitat educativa i, en aquest sentit, manifesta la seva disconformitat per haver d’aplicar una normativa que obliga a modificar, parcialment, el Decret 155/2010  de la direcció dels centres educatius públics i del personal directiu professional docent.

Recomana mantenir  la participació com un principi del sistema educatiu, i alhora com a factor de democratització i com a instrument per afavorir la qualitat de l’ensenyament.

Aquest text forma part de la proposta de dictamen que havia presentat el senyor Jaume Cela, com a responsable del grup de treball que havia estudiat el decret.

 

Cal ressenyar també una esmena proposada pel propi Departament que permet conservar les proporcions de la comissió de selecció establertes en la LOE, en base a considerar com a representants de l’administració a les persones que formen part del consell escolar de cada centre. CCOO valora positivament aquesta iniciativa de l’administració. Tot i així, el CEC l’ha corregida aprovant una esmena presentada pel representat dels estudiants, que ha proposat la presència a la comissió de selecció també del representant de l’alumnat del consell escolar. 

 

CCOO valora aquest dictamen com a una expressió de la voluntat democràtica de la comunitat educativa i agraeix al Consell escolar la seva determinació en preservar el  principi de participació com a constitutiu de l’educació pública, ja que ha estat aprovat amb les esmenes incorporades per àmplia majoria.

 

El Consell Escolar de Catalunya és un òrgan consultiu, que no té capacitat de decisió. El Govern de Catalunya pot assumir o no les seves recomanacions


Si el govern assumeix les propostes, mostraria que es pot resistir la implantació de la LOMCE sense cometre il·legalitat.

 

“Qui vol fer alguna cosa, troba el mitjà. Qui no vol fer res, troba l’excusa”. Proverbi àrab.