Acció Jove – Joves de CCOO denuncia l’enduriment de condicions per obtenir una beca Erasmus

Les polítiques de Wert ens allunyen d’Europa, de l’educació pública i de la igualtat d’oportunitats

Ahir va sortir la notícia que s’exigirà que els beneficiaris i beneficiàries de la beca Erasmus tinguin concedida una beca de caràcter general durant el curs anterior, i queda afectat per aquesta mesura, també, el col·lectiu d’estudiants que ja havien començat les seves estades a universitats estrangeres.

L’actual Executiu ens té acostumats i acostumades a governar a través de reial decrets; ara també van per la porta del darrere. No ha sigut el ministre Wert qui donés la cara i presentés la nova retallada, sinó que hem hagut d’assabentar-nos-en pel BOE: Wert torna a endurir els requisits per poder obtenir una beca Erasmus.

A partir d’ara, i amb caràcter retroactiu, els universitaris i universitàries que demanin la beca Erasmus hauran de ser beneficiaris de la beca anomenada “de caràcter general” concedida pel Ministeri d’Educació durant el curs 2012-13. Els nous requisits s’han introduït quan ja s’ha iniciat el curs acadèmic, i afecta, per tant, el pressupost de milers de famílies.

I la retallada Erasmus no va sola, ja que cal lligar-la al fet que l’any passat es van endurir precisament els criteris per obtenir una beca general, fet que ha provocat que molts i moltes joves amb menys recursos es quedessin fora de l’ajuda perquè la seva nota mitjana no va ser d’un 5,5.

L’experiència a l’estranger sempre ha tingut un valor curricular molt elevat, però a dia d’avui, l’experiència i el domini d’una tercera llengua, en el cas català, és imprescindible. Dinamitar el programa Erasmus suposa empitjorar la democratització per l’accés a aquesta experiència. És un atac frontal a la igualtat d’oportunitats.

Wert no serà recordat com a gentleman, però deixar tirats milers d’alumnes sense tenir ni tan sols la decència d’anunciar-ho suposa, a més de la retallada, una falta de respecte a tots els estudiants i les seves famílies.

Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya exigim una rectificació immediata i la modificació dels criteris demandats per accedir a la beca Erasmus.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 5 de novembre de 2013