L’Agrupació d’Agents Forestals de Catalunya de CCOO denuncia la situació professional i laboral dels Agents Rurals davant de l’onada d’incendis

Comunicat elaborat per l’Agrupació d’Agents Forestals de Catalunya de CCOO

Adjuntem comunicat elaborat per l’Agrupació d’Agents Forestals de Catalunya de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC) de CCOO de Catalunya:

Insostenible. És l’adjectiu que més bé reflecteix la situació de les i els Agents Rurals de Catalunya. Des de l’any 2011 se’ns redueix la plantilla, acomiadant professionals i no cobrint les baixes per jubilació i mort, malbaratant recursos humans qualificats i vitals per a prevenir incendis forestals. El departament d’Agricultura nega el reconeixement de la categoria professional d’Agent a 128 Agents Auxiliars que fan tasques especialitzades cada dia, corresponents a categories superiors del Cos. Es cobreixen places de comandaments amb Agents de base, incomplint amb el desplegament professional del Cos establert a la Comissió d’investigació parlamentària de l’incendi d’Horta de St. Joan. El departament d’Agricultura anul·la unilateralment el sistema de guàrdies de 24 hores pactat al 2010, impedint que el Cos pugui donar servei a la ciutadania des de les 22.00 hores fins a les 09.00 de l’endemà. Se’ns envia als incendis sense casc de protecció ni roba ignífuga. Tarden 8 mesos en eradicar la legionel·la en 7 bases comarcals, i ho fan finalment arran d’una denúncia de CCOO a Inspecció de treball.

Se’ns obliga a fer hores extraordinàries sense retribuir. Tenim vehicles aturats per avaries que no es reparen per mala gestió. No ens han lliurat la nova equipació, malgrat tenir-la emmagatzemada fa mesos. Ens envien a emprovar-nos pantalons quan el risc d’incendis exigeix que ens dediquem exclusivament a prevenir incendis forestals.

L’any 2008 érem el col·lectiu amb major exposició a riscos psicosocials del departament de Medi Ambient i Habitatge. Estàvem al límit. Les poques mesures de correcció de l’estudi de risc implementades han caigut en el decurs dels últims dos anys. Ara estem molt més enllà del límit. I no ens escolten.

El Conseller Pelegrí contesta preguntes per escrit publicades al Butlletí del Parlament en data 17 de juliol, denotant ignorància envers la realitat del Cos, i del seu funcionament més elemental.

Tenim llei pròpia, la Llei 17/2003, i som un Cos amb característiques i competències reconegudes a l’article 144.6 de l’Estatut d’Autonomia. El Conseller ho ignora. Estem presents a tots els Plans d’Emergències de Catalunya. Col•laborem en tasques de seguretat ciutadana al mon rural amb el cos de Mossos d’Esquadra, mentre que el departament d’Agricultura ens tracta com una mena de malfactors. Però som un col·lectiu amb un altíssim grau d’ implicació i dignitat professional, i amb una capacitat de treball i de bon servei a la ciutadania contrastables.

CCOO hem fet arribar les nostres preocupacions i propostes de millora a l’alta direcció del Departament d’Agricultura. No hem rebut resposta. Hem dirigit una carta en termes semblants al Conseller Pelegrí el passat 2 de juliol. Tampoc no hem rebut resposta. El Conseller ens ignora. Ara haurem de sumar a la nostra frustració els milers i milers d’hectàrees de forests cremades enguany al nostre país.

No es tracta d’una situació meteorològica excepcional, com el mal polític de torn justifica. En matèria de prevenció d’incendis, el mal polític ha pres mesures contràries al que demanava la situació excepcional. Tot i coneixent les previsions de risc, el mal polític maltracta i menysprea un col•lectiu caracteritzat per una entrega total a la seva professió, amb reconeixement internacional en matèria d’investigació de causes d’incendis forestals, amb milers d’actuacions anuals de prevenció d’incendis forestals. El mal polític posa en joc la salut, la capacitat operativa i la paciència dels Agents Rurals de Catalunya. I Catalunya crema.

Per tot això, demanem que canviïn la seva mala política de prevenció, o que acceptin i diguin la veritat a la ciutadania: Que darrerament els boscos han cremat, cremen i cremaran més per la seva incompetència, que per situacions meteorològiques cícliques. I que certament, per previsibles, cada cop resulten menys excepcionals.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 23 de juliol de 2012