CCOO de Catalunya guanya una sentència al TSJC que declara com a malaltia professional un cas de pàrkinson per exposició al plom

Afecta un treballador de l’antiga FEMSA, exposat durant 15 anys al plom

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat recentment una sentència del Jutjat Social núm. 25 de Barcelona, que declarava com a malaltia professional un cas de gran invalidesa a causa de l’exposició laboral al plom, que va afectar un treballador de l’antiga FEMSA, empresa del sector de l’automoció dedicada a la fabricació de bateries. 



El treballador R.G.A. va estar, aproximadament, 15 anys exposat al plom i l’any 1992 li van diagnosticar una malaltia neurològica, la síndrome parkinsoniana, amb una evolució ràpida que ha estat catalogada com a gran invalidesa (necessitat d’ajut de terceres persones per a la realització de les activitats quotidianes). El cas de R.G.A., defensat pel Gabinet Jurídic de CCOO de Catalunya, ha originat la primera sentència que reconeix com a malaltia professional un cas de síndrome parkinsoniana per exposició al plom. 



CCOO de Catalunya fa una valoració molt positiva de l’esmentada sentència, ja que, més enllà del reconeixent dels drets de seguretat social del treballador afectat, és un pas endavant en el reconeixement de les malalties professionals originades per substàncies químiques. A més, el que comporta aquesta sentència s’ha de celebrar en un moment en què està a punt d’aprovar-se la modificació del reial decret de malalties professionals. Per tant, es tracta d’una sentència que permet un avanç en el camí de reconeixement d’un gran nombre de malalties professionals que encara no estan reconegudes. 



A la dècada dels 90, es va publicar nombrosa bibliografia científica, originada en altres països, que relacionava l’augment de la probabilitat de patir malalties neurològiques de tipus parkinsonià per l’exposició laboral al plom i a d’altres metalls. 

consultar la sentencia aquí