La lluita que CCOO d’Indústria ha portat a terme per un conveni al sector del tèxtil i la confecció ha permès posar fi al conflicte amb èxit

Cap salari per sota dels 14.000 euros/any a partir del 2021

Les treballadores i els treballadors del sector del tèxtil i la confecció ja tenen un conveni estatutari, després de l’acord al qual es va arribar abans-d’ahir en seu judicial i a les portes d’una nova iniciativa mobilitzadora per part de CCOO d’Indústria.

Mesos de lluita i reivindicació han acabat amb el reconeixement, per part dels signants del conveni extraestatutari, d’una situació insostenible que estava portant al sector cap un destí d’incertesa judicial i un conflicte sostingut.

Després de la vaga sectorial de l’any passat, les concentracions de milers de delegades i delegats del sector a Ontinyent, i la campanya d’informació a la ciutadania del mes de gener, les parts signants del pacte extraestatutari van seguir amb la seva estratègia de tensionar el sector, tenint un paper provocador a les dues mediacions al SIMA que es van produir prèviament als judicis que a l’Audiència Nacional estaven previstos (el primer per nul·litat en les matèries regulades al pacte extraestatutari, i el segon per la intenció de no acceptar l’arbitratge que l’article 6 del conveni indica).

Gràcies a la pressió que, des dels centres de treball, les treballadores i els treballadors i les delegades i delegats han fet durant aquests mesos abans-d’ahir es va poder desbloquejar el conflicte amb un acord en la línia que hem estat reivindicant des de CCOO: cap salari per sota dels 14.000 euros.

L’acord diu que al 2021 cap salari estarà per sota de 14.000 euros computant el salari conveni, la paga de conveni i el plus de no absentisme. Si hi hagués cap salari per sota en acabar l’any, l’empresa haurà de complementar-lo. Amb aquest acord aconseguim fer fixa la part variable de l’absentisme en aquells casos on no s’arribi al mínim garantit de 14.000 euros; i assolim l’objectiu de lluitar contra la precarietat i la bretxa salarial, perquè les ocupacions al conveni que no arribaven als salaris pactats a l’Acuerdo para el Empleo y la Negociación Colectiva (AENC) estan ocupats majoritàriament per dones.

Per a CCOO, s’ha demostrat que la lluita té sentit si els objectius són en defensa de la classe treballadora. Les lluites tenen sentit si tothom hi creu. Els treballadors i treballadores han cregut i això els ha fet guanyar.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 7 de febrer de 2019