Quin paper juguem els homes de CCOO en la lluita feminista?

Vine a la trobada d'homes de CCOO!


Foto

El moviment feminista està agafant cada cop més protagonisme i cada cop més gent és conscient de la necessitat de les seves reivindicacions per lluitar contra les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques entre homes i dones. Sembla però, que  a l’hora de la veritat, la força del masclisme i del sistema patriarcal mai ha acabat de cedir. Més o menys implícitament, els homes de la nostra societat som còmplices i partícips de les violències masclistes que generem i cal, per tant, que entenguem que som els responsables directes de la desigualtat.

Som nosaltres els qui exercim i deixem exercir les opressions, agressions i violències en la nostra societat. I un cop ho entenguem, cal que passem a l’acció i li donem la volta al conflicte. Cal que passem d’ajudar a les dones a formar nosaltres l’eix vertebrador d’una lluita que hem començat nosaltres.


CCOO som i actuem com a sindicat feminista. Però som conscients de qui lidera les accions antimasclistes? Anem els homes del sindicat de la mà de les iniciatives de les dones o anem a remolc?

En aquesta trobada volem debatre sobre el paper que ha tingut i està tenint l’home en el canvi de model, a més de generar un primer punt de trobada d’idees per impulsar un grup d’homes feministes al sindicat. Aquest grup haurà de posar als homes del sindicat a primera fila del conflicte i donar la cara per aquells que no ens sentim còmodes amb el rol i el paper social que se’ns ha donat. A més, arrel d’aquesta trobada i de les que es facin per part del futur grup d’homes feministes de CCOO, es redactaran uns objectius a més llarg termini. Aquests podrien ser-ne alguns:

 

·         Apoderar els homes del sindicat en la lluita feminista.

·         Fer-nos, com a homes, responsables del masclisme en el nostre entorn laboral i en la sen els nostres entorns socials en general.

·         Donar suport al grup de dones feministes del sindicat.

·         Generar espais de debat (o més informals) que fomentin la deconstrucció de la masculinitat.

·         Generar espais assidus de debat que permetin qüestionar i/o reformular el paper dels homes en les diverses accions i comunicats del sindicat.

 

La trobada tindrà una primera part en la que comptarem amb les ponències de:

·         Octavio Salazar, jurista espanyol especialista en dret constitucional, especialment conegut pels seus treballs sobre igualtat de gènere i noves masculinitats. Ens parlarà de com la construcció patriarcal de la masculinitat genera no només unes subjectivitats asimètriques, sinó sobretot unes relacions de poder que es recolzen en el binomi violències masculines / subordinació femenina. Per aquest motiu plantejarà que l'abordatge d'aquesta construcció ha de ser polític, no individual ni moral, sinó col·lectiu.

·         Miquel Missé, sociòleg i activista trans. Reflexionarà sobre el desconcert dels homes i sobre com transformar-lo en quelcom productiu per al canvi social que proposa el feminisme.

·        Esteve Bosch, responsable de Formació a la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya. Reflexionarà sobre el paper que tenim i hauríem de tenir els homes de CCOO en la lluita feminista. 

Després d’aquesta primera part, que preveiem que duri mitja hora (mitja hora per ponent), obrirem un espai de preguntes i/o debat perquè els assistents puguin participar.

També comptarem en l’inici i cloenda de la trobada amb la lectura d’un poema fet per la ocasió per Esteve Bosch, conegut artista dins del món del poetry Slam.

Convidem a tothom a la trobada el dia 25 de febrer de 2020 a les 10 h a l'Espai l'Assemblea de la seu de CCOO a Barcelona (Via Laietana, 16, soterrani), especialment als homes que vulguin assistir a la trobada per escoltar les ponències, debatre sobre la utilitat i objectius dels homes feministes del sindicat i formar part del grup que es generarà.

Feu clic per veure el cartell de la trobada d'homes de CCOO.

 

Programa

 

10 h

Obertura de la trobada per Manu de Salvador

10.10 h

Lectura del poema d’Esteve Bosch

10.15 h

Primera ponència: Miquel Missé, “Desconcert, culpa o confiança per mobilitzar els homes”

10.45 h

Segona ponència: Octavio Salazar, “La masculinitat com a problema polític”

11.15 h

Tercera ponència: Esteve Bosch, “El paper dels homes de CCOO en el moviment feminista català”

11.45 h

Tancament de la trobada per Alba Garcia

11.50 h

Lectura del poema Esteve Bosch 2

12 h

Espai de preguntes i debats
14/02/2020

Serveis a la Ciutadania de CCOO de Catalunya | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | RSS |

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.