CCOO denuncia improvisació en la posada en marxa del departament mixt de la unitat de mòdul semiobert del Centre Penitenciari Brians 1

Manca de regulació

L’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO vol denunciar que la posada en funcionament de la unitat mixta del Centre Penitenciari Brians 1 s’ha dut a terme amb total improvisació i sense cap estudi previ que avali el projecte.

El Consell de Direcció estableix que el personal penitenciari ha de seguir l’antiga normativa que existia a la unitat de mòdul semiobert en aquest primer departament mixt d’interns i internes en règim semiobert. I relega l’elaboració d’un nou redactat a partir del diàleg amb les internes i l’experiència d’aquest mesos de prova pilot.

Per a CCOO, això suposa una responsabilitat excessiva per al personal penitenciari, que ha de prendre decisions en matèria de normes de règim interior davant situacions noves i desconegudes, quan no els correspon.

D’altra banda, s’està incomplint l’article 171 del Reglament penitenciari, que deixa clar que és el centre directiu qui ha d’aprovar les normes de règim interior, detallant les activitats que els interns i les internes poden realitzar en comú i aquelles que no, de forma prèvia a la creació d’aquest departament mixt.

Així també, a parer de CCOO, i atesa la improvisació de la mesura, és probable que no s’hagi tingut en compte allò contingut a l’article 169.2 del Reglament penitenciari, que especifica amb claredat la impossibilitat de destinar a aquests departaments mixts els interns condemnats per delictes contra la llibertat sexual.

CCOO ja ha posat en coneixement de l’autoritat competent aquest nou episodi d’improvisació, desregulació i incompliment dels procediments establerts per a qualsevol canvi organitzatiu en l’àmbit penitenciari.

Des del sindicat lamentem la manca de diàleg i hem sol·licitat a la direcció del centre la reversió d’aquesta decisió, atès que la situació actual del centre és molt delicada, amb carència de personal i d’espais.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 16 de gener de 2018