PGE 2017: prossegueix el desmantellament de l'R+D+I públic


Foto
Els pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2017 constitueixen un indicatiu important que no hi ha eleccions a la vista: es va acabar la propaganda i tornen les retallades en R+D+I. Els PGE del 2016 es presentaven com els "pressupostos de la recuperació", amb la despesa total congelada (0,5%), però amb un augment important de les despeses no financeres (capítols d'1 a 7) de l'11,2%, el més gran en tota la legislatura, tot i que el pressupost real el 2016 era un 25% menor (- 900 M€) que el que va trobar el PP en accedir al Govern.
 
Els PGE del 2017 refan el camí. Es torna a reduir la despesa real en un 2,6%, baixant als 2.604 M€, 70 M€ menys que el 2016. No obstant això, se segueix insistint que "la inversió realitzada en els darrers anys en la política de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) ha permès aproximar els recursos públics del sistema de R+D+I a la mitjana comunitària", com s'afirmava en la presentació d'aquests PGE del 2017. Com els fets són tossuts, totes les estadístiques oficials (INE, Banc Mundial o UE) mostren que la mitjana espanyola de percentatge del PIB dedicat a R+D es contreu mentre la comunitària ha crescut en els últims anys. L'intent d'emmascarar els pressupostos augmentant el capítol 8 de crèdits reemborsables el 3,6% (135 M€) fins a representar el 60% del pressupost total de 6.490 M€ és un recurs gastat i inútil. La intervenció de l'Estat ha confirmat que el 2015 es va executar només la meitat d'aquest capítol i els resultats del 2016 són encara pitjors: el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) no va aconseguir gastar ni el 30% del capítol 8 com a resultat del tancament de la despesa el juliol per complir amb el dèficit. Per què es continua insistint a negar la realitat i a acudir a un recurs en el qual ningú creu i que només serveix per desprestigiar la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació i el sistema sencer?
 
Hi ha canvis importants en la gestió, ja que el MINECO suma la cartera d'Indústria i, per tant, les competències en R+D relacionades, augmentant la seva participació en la funció 46 d'Investigació, Desenvolupament i Innovació fins al 85% del total, amb 5.485 M€. L'altra novetat important és l'aparició de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) com a gestora del Fons Nacional de R+D+I, ara convertit en Fons per a la Investigació Científica i el Desenvolupament Tecnològic (Fons ICDT), en agregar-se el fons Ciència-Tecnologia-Empresa, abans gestionat per Indústria. El seu pressupost, 616 M€, dels quals 597 M€ corresponen al Fons ICDT, representen el 49% del capítol 7, dedicat majoritàriament a convocatòries competitives. A més del Fons CTE s'han agregat els recursos de les convocatòries de l'INIA, però no les del FIS, que segueixen a l'ISCIII. D'altra banda, l'AEI assignarà, mitjançant una encomana de gestió, 1.661 M€ de capítol 8, el 73% provinents del fons CTE i dedicats en un 65% a empreses privades.
 
Després del lleu repunt el 2016, el pressupost dels organismes públics d'investigació (OPI) torna a caure amb força, amb una reducció del 3,3% (- 43 M€) que se suma a les caigudes prèvies, que arriben al 15 % respecte al 2010 i el 25% respecte al 2009. Però el major problema dels OPI és la pèrdua de personal, amb una reducció de més de 2.100 efectius des del 2010, gairebé 1.700 només al CSIC. Això sense comptar la reducció de contractats temporals en finalitzar els seus contractes, des de Ramon i Cajal, Juan de la Cierva, FPI/FPU, a més d'obra i servei i similars. Destaca la situació de l'INTA, obligat a cobrir una part important de les despeses de personal amb càrrec a les operacions comercials obtingudes de les activitats en els diferents programes i projectes científics i tecnològics. D'altra banda, la CECIR no autoritza el pagament de la productivitat del personal laboral que participa conjuntament amb el personal funcionari, encara que estigui inclosa aquesta partida en els PGE del 2017, bloquejant les activitats relacionades amb la generació de les operacions comercials exigides en els mateixos PGE .
 
Aquest any tampoc se salven els fons per a les empreses. El Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) pateix una retallada addicional del 26% dels seus recursos dedicats al suport al teixit empresarial innovador; en particular, desapareix el programa INVERTEIX i se segueix reduint la dotació per a participació de les empreses en el pla estatal. La caiguda de recursos de l'agència supera el 56% des del 2010, demostrant que el publicitat suport als innovadors és un discurs buit i un frau més.
 
Com a dada rellevant, el pla estatal R+D+I 2018-2020 no s'ha aprovat tot i concloure la seva discussió el novembre del 2016, i les convocatòries del 2017 tampoc tenen data fixada, la qual cosa perjudica l'arrencada inicial de l'Agència Estatal d'Investigació. Obrim nova legislatura i el balanç dels pressupostos de R+D del PP (2011-2017) és nefast: menys diners, reducció massiva de les plantilles de joves investigadors i tècnics que desapareixen del sistema, plantilles envellides mentre els joves emigren, taxes de reposició utilitzades com a reclam electoral, convocatòries ajornades quan no anul·lades, reducció de contractes predoctorals i postdoctorals, OPI castigats i el CDTI desmantellat. Tot i les mobilitzacions i de la important convocatòria de la Marxa per la Ciència del 22 d'abril, a la qual es van sumar més de 150 organitzacions; malgrat l'acord de la majoria dels partits polítics a donar suport a les mínimes reivindicacions previstes en el Pacte per la ciència de desembre del 2013, que permetin salvar el sistema de ciència i tècnica, el Govern segueix sord. Si no hi ha eleccions, no hi ha augment dels PGE de R+D+I. Cal retrocedir el 1984 per trobar números similars. Ja no correm com Alícia per estar sempre al mateix lloc, ara retrocedim sense parar destruint en uns pocs anys el que va costar 30 anys construir.

03/05/2017

Serveis a la Ciutadania de CCOO de Catalunya | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | RSS |

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.