CCOO tem destrucció d’ocupació després de la concessió del “macrocontracte” de neteja del Grup Renfe

Després de la signatura de l’últim contracte del Grup Renfe al gener de 2011, que va agrupar en tres grans lots desenes de petits contractes dispersos, les grans empreses de neteja van reduir, a més de les condicions laborals i salarials, un 18% l’ocupació. Noves modificacions contractuals posteriors efectuades per Renfe, van tornar a servir d’excusa per a nous Expedients de Regulació d’Ocupació. De les 2.140 persones que treballaven en les empreses abans de l’actual contracte, queden 1.812 treballant para ACCIONA i CLECE, que van obtenir la concessió.



L’actual procés de licitació està a punt de ser resolt, amb un preu màxim de 123.098.375 €. En l’obertura d’ofertes econòmiques dels tres lots, la més baixa és de 114.661.167 €, un 6,85% a la baixa, la qual cosa, automàticament es traduirà en acomiadaments i modificació de condicions salarials a la baixa. Però, en el cas de l’oferta integrada (els tres lots junts), la baixa suposa un 9,66%, que suposa un 4,34% per sota dels costos salarials.



CCOO tem que Renfe, no donant importància a l’oferta tècnica i a la qualitat de la prestació del servei, que hauran de suportar els clients, i donant molta més importància a l’oferta econòmica, optarà per l’oferta integrada. Una decisió que CCOO no va a donar suport a i que tindrà com a conseqüència centenars d’acomiadaments i altres mesures d’acompanyament a costa de les treballadores i treballadors.



Per això, CCOO està preparant un calendari de mobilitzacions en cas que es compleixin els pitjors presagis, en un moment en què la gestió d’àrees de la companyia com a Rodalies, Regionals i Mercaderies, estan en fase de *decrepitud, ocultades mediàticament per les xifres de l’AVE (20 milions de passatgers, enfront dels 445 milions de Rodalies i Regionals).



CCOO preveu que el Consell d’Administració del Grup Renfe de matí, 9 de febrer, aprovi l’adjudicació d’aquest contracte i es faci en un lot integrat, alguna cosa que CCOO ja va denunciar fa mesos, la qual cosa va obligar, al seu moment, a la retirada d’aquesta licitació de la taula del Consell.



En tot cas, CCOO es mobilitzarà en defensa dels llocs de treball, en cas que la baixa oferta econòmica del contracte doni com a resultat centenars d’acomiadaments.