CCOO reclama garanties per assegurar la correcta aplicació de la nova exigència, en matèria de delictes sexuals, per treballar amb menors

Els treballadors i treballadores de diversos sectors que desenvolupen la seva activitat professional en contacte habitual amb menors (educació, pediatria, transport, alimentació, cura, etc.) estan sent urgits per empreses i administracions públiques a acreditar l’absència de delictes sexuals per poder accedir i exercir la seva activitat professional, malgrat que el Ministeri de Justícia no pot emetre encara aquest tipus d’informes.



La ratificació per Espanya del Conveni relatiu a la Protecció dels Nens contra l’explotació i abús sexual de 2007, i la Directiva del Parlament Europeu de 2011 relativa a la lluita contra els abusos sexuals i l’explotació sexual dels menors i la pornografia infantil, han suposat l’exigència d’actualitzar la normativa espanyola en aquesta matèria. En conseqüència, es va aprovar en la passada legislatura la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l’adolescència, en la qual s’estableix com a requisit per poder accedir i exercir una professió o activitat que impliqui contacte habitual amb menors, no haver estat condemnat per delictes contra la llibertat i indemnidad sexual, tracta d’éssers humans o explotació de menors. Tal circumstància ha de ser acreditada per treballadors i treballadores aportant un certificat d’antecedents penals específic per a tals delictes.



Encara que el certificat en qüestió ha estat desenvolupat reglamentàriament mitjançant el RD 1110/2015, el dia d’avui, l’Administració de Justícia encara no ha desenvolupat el dispositiu tècnic que permeti l’expedició d’aquests certificats.



Malgrat això, i lloc que la norma ha entrat ja en vigor, les empreses i administracions públiques que presten serveis d’atenció a la infància han començat a exigir aquest certificat a les plantilles, la qual cosa està obligant a utilitzar el certificat d’antecedents penals genèric i complet, ja que no hi ha previsió en el Ministeri de Justícia d’expedir certificacions cenyides als antecedents per delictes sexuals. Aquesta situació suposa una greu vulneració del dret a la intimitat de les persones que es veuen obligades a comunicar al seu ocupador altres situacions que, sense relació amb delictes sexuals, excedeixen amb molt l’exigit en la norma.

A això s’afegeix la corresponent inseguretat per a la persona treballadora respecte a la custòdia de dades de caràcter personal especialment sensibles que, conforme a la norma que es pretén aplicar, Llei 26/2015, no haurien d’obrar en poder del seu ocupador, així com la corresponent responsabilitat per a les empreses en la vigilància d’aquest tipus de dades segons el regulat en la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal.



La limitació de recursos humans i tècnics que sofreix l’Administració de Justícia està provocant una clara incapacitat per fer front a la gestió de sol·licituds que reben. Per això, hauria d’establir-se una fórmula d’accés als certificats suficientment àgil (període de temps transitori suficient, accés telemàtic, etc.), que resolgui aquesta situació sense que les i els treballadors es vegin abocats a les molèsties que avui sofreixen i que són impròpies d’una administració pública del segle XXI.



De la mateixa manera, CCOO mostra la seva preocupació per la falta de regulació d’alguns altres aspectes relacionats amb la gestió d’aquest tipus de documentació (per exemple, com ha d’operar-se en els processos de successió i subrogació d’empreses, o amb quina periodicitat han de complir els treballadors/as amb el requisit d’aportar aquest certificat específic d’antecedents penals).



Amb l’objectiu de resoldre, entre unes altres, les anteriors situacions, CCOO s’ha dirigit als ministres de Justícia, Hisenda i Administracions Públiques i a la ministra d’Ocupació i Seguretat Social perquè s’instrumentin solucions eficaces a aquestes situacions. Al mateix temps, fa una crida a les Administracions Públiques i les organitzacions empresarials perquè, com a ocupadors, siguin conscients de tal situació i col·laborin en la seva resolució.