La salut i la vida de les dones en perill

Davant les greus vulneracions dels drets humans de les dones que suposaria l’aplicació de l’avantprojecte de Llei orgànica per a la protecció de la vida del concebut i els drets de la dona embarassada, Amnistia Internacional demana la retirada del mateix, per considerar que no respecta les obligacions que l’Estat té contretes en matèria de drets humans.





Nacions Unides i el Consell d’Europa han recordat que les lleis restrictives d’accés a l’avortament no redueixen el nombre d’avortaments, sinó que incrementen el nombre d’avortaments il·legals i insegurs i contribueixen a l’augment de la mortalitat materna.



Entre els obstacles que introdueix l’avantprojecte és que qualsevol dona que vulgui accedir a un avortament segur i legal, haurà d’obtenir dos dictàmens mèdics de centres diferents certificant qualsevol possible risc per a la salut o la vida de la dona i el fetus, rebre suport psicològic obligatori i informació sobre qüestions no mèdiques i esperar set dies durant l’anomenat “període de reflexió”. En cas de tenir entre 16 i 18 anys, se’ls exigirà, a més, consentiment parental.



També exigeix que les dones i nenes que van ser violades hagin de posar una denúncia. Això seria particularment problemàtic per a algunes dones immigrants en situació administrativa irregular, que podrien, en certs casos, quedar exposades al fet que se’ls obri un procediment d’expulsió si denuncien.



Així mateix, posa en qüestió el judici mèdic dels professionals de la salut i introdueix disposicions penals creant un clima de por i limitant la seva capacitat de proveir informació, consell i serveis mèdics als seus pacients.



De ser aprovat, aquest avantprojecte de llei retrotraería el país diverses dècades, a una època precària per als drets de les dones, i podria augmentar el nombre de dones i nenes que recorren a avortaments perillosos, clandestins i il·legals, posant en risc la seva salut, i fins a la seva vida. A més, limita el dret de les dones a prendre decisions per si mateixes i restringeix la seva autonomia.

Signa la campaña de Amnistía Internacional