CCOO de Catalunya alerta que les dones continuen cobrant menys que els homes

Davant les dades de l’Enquesta d’estructura salarial del passat juny

Segons l’Enquesta d’estructura salarial publicada a finals de juny, a Catalunya la bretxa salarial anual el 2015 va baixar 2 punts perquè el salari mitjà anual de les dones va pujar més (622 €) que el dels homes (67 €). Tot i així les dones segueixen cobrant el 23,9% de salari mitjà anual menys que els homes, és a dir 6.568 € menys l’any.

La taxa d’ocupació el 2015 va tenir una pujada de 2 punts per als homes respecte a l’any anterior, mentre que la de les dones pràcticament es va mantenir; aquest va poder ser un dels factors de disminució de la bretxa salarial, atesa la precarització de la contractació, i que aquesta en aquest període va ser superior en homes que en dones.

La bretxa salari/hora també ha baixat 2,7 punts, cosa que la situa en el 15,3%. També en aquest cas perquè el salari/hora de les dones ha pujat més que el dels homes.

La diferència en la bretxa salari/hora i salari/anual es dona perquè, en el salari anual, hi influeixen altres factors com els complements salarials, les hores extraordinàries, les reduccions de jornada, etc.

Les ocupacions més baixes continuen tenint la bretxa salarial més alta, 37,6% (més d’una tercera part menys del salari dels homes), i les ocupacions altes tenen la bretxa més baixa, que tot i així és del 21%, quasi una cinquena part del salari dels homes.

Per tipus de contractació, la bretxa salarial també és diferent. La bretxa salarial existent en la contractació indefinida també ha baixat, però es troba en el 24,4%, i la bretxa salarial en la contractació temporal ha pujat 1,5 punts respecte a l’any anterior, fins a situar-se en el 13,6%. L’augment de la bretxa en la contractació té la seva rellevància, ja que, de tota la contractació registrada el 2015, el 88% era contractació temporal.

Novament es detecta, en el seu conjunt, que la precarietat i la desregulació incideixen negativament en un augment de les desigualtats per raó de gènere i per raó de classe social.

De totes les persones que tenen ingressos inferiors o iguals al salari mínim interprofessional (SMI), el 70% són dones. La situació de treballadores i treballadors en funció dels guanys respecte al SMI (9.080,40 €/any) a Espanya té un impacte negatiu sobre la realitat econòmica de les dones. El 18% de les dones treballadores té guanys inferiors o iguals al SMI. En el cas dels homes és el 8%. El 37% de les dones cobren entre una i dues vegades el SMI, versus un 28% dels homes. O sigui, el 55% de les treballadores tenen ingressos inferiors a 18.160 €; en el cas dels treballadors és un 36%. Una de cada deu treballadores té guanys superiors a 36.322 €/anuals, i en el cas dels treballadors és un de cada cinc.

Per acabar amb aquesta persistent bretxa salarial de gènere, des de CCOO exigim:
-Introduir en els convenis col·lectius:
+Sistemes d’identificació de la bretxa salarial a les empreses.
+La definició de tots els conceptes retributius.
+La identificació dels conceptes retributius per a cadascun dels llocs de treball per
evitar que hi hagi qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe.
+La garantia que el llocs de treball feminitzats no estiguin infravalorats.
+Una valoració de llocs de treball amb perspectiva de gènere.
+La creació d’una comissió paritària d’igualtat que faci el seguiment de tots aquests
aspectes, més els inclosos en els plans d’igualtat.
-Impulsar polítiques actives d’ocupació amb perspectiva de gènere i incentivar les empreses petites i mitjanes a negociar i a dur a terme mesures i plans d’igualtat.
-Dotar la Inspecció de Treball de personal format i especialitzat en gènere que pugui actuar d’ofici per detectar i identificar discriminacions laborals, sobretot en professions feminitzades.
-Assegurar que els Pressupostos de l’Estat i de la Generalitat garanteixin els serveis públics d’atenció social i dependència.
-Recollir l’obligatorietat del permís de paternitat que recull la Llei 3/2007 i lluitar per a la seva ampliació fins que sigui igual que el de maternitat.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 3 de juliol de 2017