CCOO de Catalunya demana mesures concretes quantificades i avaluables contra la pobresa, per assegurar la dignitat de les persones

Amb motiu de la celebració del Ple del Parlament dels dies 9 i 10 de març

Els dies 9 i 10 de març, el Parlament de Catalunya ha convocat un ple per debatre mesures contra la pobresa. CCOO de Catalunya veu amb molta preocupació l’augment de les persones per sota del llindar de la pobresa i les persones amb risc d’exclusió social. CCOO considera que aquest increment de pobresa i les desigualtats estan en gran mesura provocats per la reforma laboral i les polítiques de retallades socials que han fet els diferents governs. El lleuger increment macroeconòmic no s’ha transformat en millora de les condicions socials de les persones.

Ens preocupa que moltes famílies catalanes no arriben a final de mes; hi ha moltes famílies que no tenen cap ingrés, nens i nenes amb nutrició inadequada, i gent gran i persones amb dependència que no poden accedir a una residència per l’alt cost sobre la família i per la manca de recursos suficients per complir amb un dret reconegut a les persones. Són moltes les situacions que evidencien la pèrdua en les condicions de benestar i d’una vida digna: l’atur, la pobresa de tot tipus, la pobresa entre les persones que treballen, la pobresa infantil, la pobresa energètica, en dones, en joves, en gent gran i en les persones amb diversitat funcional.

CCOO de Catalunya insta el Parlament a:
1. L’aprovació dels 12 eixos, amb 41 mesures, plantejades per la Plataforma Pobresa Zero i Justícia Global, i que la resolució vagi acompanyada amb mesures concretes i pressupostos. Cal recordar que la Resolució del 13 de març de 2014 del Parlament de Catalunya, sobre la pobresa i la desigualtat, en un gran part ha quedat sense aplicació per manca de mesures concretes, de sensibilitat i pressupost suficient.
2. El desplegament d’una política pública de creació de llocs de treball de qualitat i amb salaris dignes. Un dels sectors on es pot crear llocs de treball i on es pot millorar el nivell de benestar i la vida de les persones és el de l’atenció i la cura a les persones.
3. L’aprovació d’un salari mínim interprofessional (SMI) propi de Catalunya prenent com a referència els establerts a la UE dels 15.
4. La recuperació del tràmit parlamentari i l’aprovació de forma immediata de la renda garantida de ciutadania (RGC) per donar resposta a moltes persones treballadores en situació de pobresa i exclusió social a causa de la precarietat laboral. També és una mesura prioritària i eficaç per a la cohesió social, a favor del dret a la dignitat i l’autonomia de les persones.
5. La garantia dels serveis bàsics essencials (aigua, llum, gas…) a tota la ciutadania i que cap persona es trobi en situació de pobresa energètica.
6. El desenvolupament de la llei d’igualtat per combatre la discriminació i finalitzar la bretxa i la desigualtat salarial entre homes i dones, que és un factor de la feminització de la pobresa i sobretot entre les famílies monoparentals.
7. La disposició dels recursos necessaris i suficients per a l’atenció de forma àgil a la gent gran i a persones amb dependència, en centres públics o concertats, amb criteris socials i sanitaris per a l’ajuda, perquè arribi a tota persona que no pot accedir a una residència privada. Complementar les pensions per arribar al salari mínim interprofessional, i assegurar una vida digna a la gent gran.
8. El desplegament de la Llei dels drets de la infància i d’adolescència del 2010, i principalment l’aprovació del seu reglament. No és acceptable que la llei s’aprovés fa sis anys i encara no tingui un reglament. Cal prioritzar la política per combatre tot tipus de pobresa infantil, tant a la família com a l’escola.
9. Mesures per combatre la pobresa cultural. La majoria de les persones a Catalunya, sobretot entre la infància i els joves, no poden accedir al dret a la cultura. La cultura no és menys important que la nutrició, i la majoria de les activitats culturals, literàries, artístiques, cinematogràfiques, etc., són inaccessibles pels seus preus per a la majoria de la població. A part d’exigir la reducció de l’IVA en aquestes activitats, calen també mesures com a altres països europeus de reduccions en preus per a les famílies i joves sense ingressos o amb ingressos baixos.

En tot cas, des de CCOO de Catalunya, considerem que el Govern de Catalunya està obligat a portar a terme i fer realitat les resolucions i les mesures aprovades pel Parlament de Catalunya, i que no quedin com en anteriors ocasions en paper mullat. Construir país passa principalment per construir una Catalunya social.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 9 de març de 2016