CCOO, contra els prejudicis i estereotips al col·lectiu transsexual

15 de març, Dia de la Visibilitat Trans

El 15 de març se celebra el Dia de la Visibilitat Trans. El motiu de la celebració aquest dia és commemorar l’aprovació de la Llei 3/2007, de 15 de març, reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones.

 

Aquest dia cal recordar que l’Organització Mundial de la Salut encara considera la transsexualitat una malaltia mental, suposant una llosa per a la igualtat de les persones transsexuals.

 

En els últims anys s’han realitzat diverses campanyes per aconseguir la despatologització de la transsexualitat i la fi d’aquest estigma per a un dels col·lectius amb major risc d’exclusió social, segons reconeix la Comissió Europea; no obstant això a data d’avui encara no s’ha aconseguit.

 

Aquest és un dels motius que provoca que les persones transsexuals siguin les més desconegudes dins del col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LGTB), i per tant són les persones que més discriminació sofreixen; principalment és de destacar la situació de les dones transsexuals que en una àmplia majoria es troben totalment excloses del mercat laboral.

 

La discriminació de les persones trans es dóna en tots els àmbits de la societat, inclòs en activitats tan bàsiques com la pràctica de l’esport. També convé fer un esment especial als nens i nenes, adolescents i joves transsexuals, als quals els manquen referents positius en el desenvolupament de les seves identitats, i oferir-los una imatge allunyada de la patologització, i per als quals en molts casos, els col·legis i els instituts, en lloc de ser espais segurs per a elles i ells, es converteixes en llocs on han d’ocultar-se o on sofreixen situacions d’assetjament greu.

 

Malgrat l’aprovació de diverses lleis autonòmiques de reconeixement de drets de les persones LGTB i de lluita contra la LGTBfòbia, des de CCOO trobem a faltar l’existència d’una llei estatal i fem nostra la reclamació del col·lectiu LGTBI d’una Llei Integral de Transsexualitat estatal que inclogui un pla estratègic contra la discriminació i suposi l’atenció sanitària del procés transsexualitzador a totes les comunitats autònomes i un protocol d’atenció a menors amb comportament de gènere no normatiu per al sistema educatiu.


Des de CCOO fem una crida a totes les organitzacions socials i polítiques, especialment a les administracions públiques i al Govern estatal i els diferents Governs autonòmics perquè legislin, administrin i executin en el sentit d’eradicar les injustícies i discriminacions, afavorint la igualtat real per a les persones transsexuals.

 

Aquestes són propostes d’acció de CCOO:

 

-Desenvolupar i engegar  amb celeritat la llei catalana contra l’homofòbia.

-Aplicar plans integrals de reinserció laboral efectiva, des del marc del diàleg social com a garant per a  la seva eficaç implementació-

-Assegurar la màxima celeritat en els processos administratius de reassignació de gènere.

-Desenvolupar i reformar la Llei d’identitat de gènere, superant la disfòria com a requisit patològic per a la reassignació.

-Adequar  les lleis que protegeixen al menor, per  incloure els drets del menor i de la menor,  transsexual i transgènere.

-Elaborar lleis autonòmiques integrals que desenvolupin i complementin la llei estatal a tot els territoris de l’Estat.

-Protegir les dones transsexuals, sigui quina sigui la seva nacionalitat, de la violència de gènere.

-El govern de l’Estat ha d’exigir dels diferents organismes internacionals la seva influència i recomanació perquè l’OMS elimini la transsexualitat del catàleg internacional de malalties, llistat de referent per a totes les entitats mèdiques.

 

A CCOO lluitem per la justícia social, pels drets civils i  pels drets humans

 

Stop Transfòbia! Ni a la feina ni enlloc.