CCOO rebutja la reforma dels articles relatius a l’exercici de la prostitució de l’Ordenança cívica de la ciutat de Barcelona

El sindicat dóna suport a la manifestació d’aquest dijous

Davant la preocupació per les situacions que viuen en l’actualitat les persones que exerceixen la prostitució per decisió pròpia, siguin dones, transsexuals femenines o homes, que estan veien com els seus drets estan sent no només no recollits, sinó retallats o anul•lats.

Treballar amb tranquil•litat, amb millors condicions, sense persecució, ni estigmatització és impossible en una ciutat com Barcelona, amb l’aprovació de la reforma de l’Ordenança cívica. Les autoritats municipals ja fa anys que estan posant en marxa plans i ordenances basats en la repressió, que impedeixen que les persones que exerceixen la prostitució puguin fer-ho amb garanties i seguretat.

No queda ja cap dubte sobre les conseqüències negatives d’aquesta normativa de persecució i assetjament al col•lectiu de dones que exerceixen prostitució. Existeixen informes interns, com l’emès per l’Àrea de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, i externs: d’organitzacions especialitzades, d’atenció a dones víctimes de prostitució forçada, d’organitzacions feministes i de defensa dels drets humans. No és possible apel•lar al desconeixement sobre els efectes devastadors que aquestes normatives comporten en la vida de les dones, aprofundint la precarietat i vulnerant els seus drets ciutadans.

L’Ordenança ha demostrat ser un instrument inadequat per abordar realitats socials complexes tals com la prostitució. Ni tan sols els seus arguments, respecte de la millora de la convivència ciutadana, o de la suposada lluita contra l’explotació sexual, són ja possibles d’esgrimir per part del consistori barceloní per justificar la seva aplicació. A la pràctica, aquesta nova volta de rosca comportarà una major estigmatització de les dones i agreujarà la seva situació de vulnerabilitat, quedant més exposades que mai a la violència policial, a la violència comunitària i a la violència de les organitzacions criminals.

Per això, i davant l’anunci de reforma dels articles relatius a l’exercici de la prostitució en l’anomenada Ordenança de civisme de la ciutat de Barcelona, que suposarà la prohibició de l’activitat, les dones que exerceixen la prostitució, com a col•lectiu han promogut la campanya de les prostitutes indignades que el dia 26 es manifestarà per la ciutat de Barcelona. L’objectiu de manifestació és protestar per la nova Ordenança de civisme, una normativa de persecució i assetjament al col•lectiu de dones que exerceixen la prostitució.

CCOO de Catalunya com a organització social i de persones compromeses amb la defensa dels drets de les persones volem donar el nostre suport públic a la manifestació convocada pel dia 26 d’abril, a les 19 h, i que anirà del carrer St. Ramón a la plaça de St. Jaume.