Identificació
Usuari/a Password

Identificació temporalment deshabilitada
Idiomes


La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.

25 de Novembre


MANIFEST

 

  CCOO de Catalunya, davant un nou 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, declara que la violència contra les dones, vinculada al desequilibri en les relacions de poder entre els sexes en els àmbits laboral, social, econòmic, religiós i polític, continua malgrat els esforços de les legislacions a favor de la igualtat. La violència que pateixen les dones es manifesta en diferents modalitats, que van de l’agressió física —amb resultat de mort moltes vegades— a la violència sexual, psicològica, econòmica o institucional. Això és fruit de la perpetuació d’un sistema social, polític i econòmic dominant contra les dones: el sistema patriarcal, un sistema que s’ha anat consolidant des de fa mil·lennis, amb una intensitat variable en funció de les diferents cultures i èpoques. Aquest sistema de valors, de reglaments, de normes i de polítiques es basa en la pretensió que existeix una inferioritat natural de les dones com a éssers humans i en la jerarquització dels rols que s’atribueixen, en la nostra societat, als homes i a les dones. Aquest sistema consagra el poder masculí, engendra violència i exclusions, i imprimeix a la mundialització actual un biaix netament discri-minatori.  Aquestes condicions són un atemptat contra el dret a la vida, a la seguretat, a la llibertat, a la dignitat i a la integritat física i psíquica de les dones, i tot això comporta, per tant, un obstacle per al desenvolupament d’una societat democrà-tica. 

CCOO de Catalunya exposa que a la vella Europa la gran crisi de valors es manifesta amb la no-millora de l’estatus de les dones i, en molts casos, amb el retrocés dels petits avenços que s’havien aconseguit, fet que fa disminuir d’una manera dràstica els estats del benestar dels països europeus; és  un atac directe a les dones com a treballadores i com a sostenidores de la vida. Alguns d’aquests atacs són els que els governs de l’Estat i de la Generalitat estan realitzant a Catalunya: s’han reduït, si no eliminat, recursos que hi havia per atendre dones que estan sotmeses a violència familiar; no es desenvolupen els instruments marcats tant per les lleis contra les violències (catalana i estatal) com per la llei de drets sexuals i reproductius, en la vessant de la prevenció envers el dret a la seguretat i els drets sexuals i/o reproductius; s’han eliminat eines governamentals existents, com la Direcció General de Polítiques d’Igualtat del Departament de Treball o la Direcció General d’Igualtat del Departament d’Interior, i s’ha disminuït el suport a la xarxa d’organitzacions de dones que ajuden les dones que estan patint violència. 

CCOO de Catalunya denuncia i condemna la forma en què els estats aborden la crisi del sistema, que està afectant d’una manera especial les dones i que en l’àmbit laboral es manifesta en l’increment de l’atur i de les precàries condicions de treball, així com en la no-millora de les condicions discriminatòries, entre les quals la segregació laboral i, especialment, l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe. S’incrementa la pobresa de les dones i les pensions de misèria: cal remarcar que hi ha grups de dones més desafavorides, entre elles les dones joves, les dones immigrants i les dones amb discapacitat. 

CCOO de Catalunya
condemna, alhora, la violència exercida a qualsevol lloc del món, tolerada o justificada per conflictes armats, producte d’interessos econòmics i/o estratègics, i els integrismes culturals o religiosos, i insta les autoritats i els organismes polítics a combatre-la actuant contra la feminització de la pobresa, l’increment de violacions i feminicidis en zones amb greus conflictes socials, i el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual. La constatació quotidiana del fenomen de la violència contra les dones resulta d’una magnitud insostenible i, per tant, es necessiten més esforços dels diferents àmbits de responsabilitat institucional, jurídica i social. CCOO de Catalunya considera que és imprescindible un canvi en els valors i les pautes, introduint un nou escenari social basat en el respecte dels drets i les llibertats fonamentals i d’igualtat entre homes i dones. Cal el reconeixement del paper de les dones —sobretot de les organitzacions feministes— en la cohesió social, en la prevenció de conflictes i en les negociacions per a la resolució dels conflictes amb justícia social i reparació. De fet, aquest paper comença a estar valorat pels organismes internacionals: en tenim algunes mostres, i una de les més visibles ha estat la concessió del Premi Nobel de la Pau a tres dones activistes africanes.


Per tot això:

CCOO de Catalunya
s’ha marcat l’objectiu d’afavorir la formació i el coneixement del conjunt dels delegats i delegades sindicals sobre la llei, per poder intervenir des de l’acció sindical en la defensa i la protecció de la víctima a les empreses. CCOO de Catalunya reclama als organismes de relacions laborals i a les empreses actuacions justes i la resolució immediata de les situacions de violència en el treball.         

CCOO de Catalunya
reforçarà el seu compromís d’implicació en la defensa de les dones víctimes de la violència des dels àmbits que li són propis i avançarà en la intervenció sindical, introduint protocols en la negociació col·lectiva contra l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, i promovent també el treball d’acompanyament i d’aplicació dels drets laborals i de Seguretat Social de les dones que pateixen violència en la parella.

CCOO de Catalunya
promourà que, des de l’acció sindical i la negociació col·lectiva, com així ho recull l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), es tinguin en compte les mesures recollides en la Llei orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes, en la Llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere i en la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, desenvolupant, concretant, garantint i millorant, si escau, l’aplicació dels drets relatius a les condicions laborals que preveuen aquestes lleis. En aquest sentit cal una coordinació entre la patronal i els sindicats per millorar la informació sobre els drets destinada a les víctimes de violència de gènere i la formació i el treball basats en la igualtat entre dones i homes. 

CCOO de Catalunya
insta, en l’àmbit de la Unió Europea, que s’aprovi una llei de protecció en la qual l’ordre d’allunyament sigui vigent en un altre país (euroordre) i que els governs central i autonòmic s’hi impliquin més i tirin enrere les retallades de recursos, dotacions pressupostàries i recursos estructurals, humans i materials per millorar la coordinació, la col·laboració i l’actuació dels organismes i les institucions responsables. Cal també continuar amb la formació dels professionals implicats en l’atenció..

CCOO de Catalunya
insta a millorar el tracte a les dones immigrades sotmeses a tot tipus de violències de gènere (maltractaments familiars, acomiadaments per embaràs…) perquè s’apliqui la normativa espanyola i els tractats internacionals que obliguen a protegir i emparar les dones, sense dificultar-ne la legalització administrativa i tramitant els permisos de legalització i de treball corresponents.  

CCOO de Catalunya
fa una crida a la justícia internacional perquè persegueixi com a delicte el feminicidi i aturi el tràfic de dones amb la finalitat de l’explotació sexual.   

CCOO de Catalunya
insta al reconeixement del paper de les dones —sobretot de les organitzacions feministes— en la cohesió social, en la prevenció de conflictes i en les negociacions per a la resolució dels conflictes amb justícia social i reparació.

 

Manifest del 25 de Novembre de 2011

Manifest del 25 de Novembre de 2010
Manifest del 25 de Novembre de 2009
Manifest del 25 de Novembre de 2008
Manifest del 25 de Novembre de 2007
Manifest del 25 de Novembre de 2006
Manifest del 25 de Novembre de 2005

INFORME

Informe del 25 de Novembre de 2011
Informe del 25 de Novembre de 2010

Afilia't aquí
CCOO Catalunya Confe Full

© CCOO de Catalunya | Avís legal

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI