Identificació
Usuari/a Password

Identificació temporalment deshabilitada
Idiomes


La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.


PRESENTACIÓ


L'any 1977, les Nacions Unides van adoptar una resolució convidant als països a dedicar un dia a la celebració dels drets de les dones i de la pau internacional. El 8 de març va esdevenir la data escollida com a Dia Internacional de la Dona a la gran majoria dels països.

Per la Secretaria de la Dona de CCOO de Catalunya, la commemoració serveix per reivindicar amb més força, si cal, els drets de les dones en tots els nivells de la societat.

Des de l'època industrial, en què les dones s'incoporaven al món laboral, han patit grans discriminacions respecte als homes. Tot i alguns avenços socials que hi ha hagut en el ultims anys, persisteixen obstacles per a una inserció al mercat de treball en condicions d'igualtat d'oportunitats.

Que hi hagi un increment de dones en el mercat laboral no vol dir que s'incorporin d'una manera igual a tots els llocs de treball. La major part d'aquests llocs segueixen concentrats en alguns sectors d'activitat i agrupats en una petita quantitat de professions molt feminitzades. La desigual participació de les dones segons els sectors productius es presenta a la pràctica com una clara segregació sexual.

Per un altre costat, el treball domèstic i reproductiu tradicionalment ha anat quedant en mans de les dones, tinguessin o no una feina assalariada, amb la qual cosa moltes han hagut de treballar el doble; aquesta pràctica ha arribat fins als nostres dies, i ens ha de fer pensar en un debat sobre el repartiment del treball.

Malgrat les diferents normatives comunitàries i nacionals que estableixen que, per treball d'igual valor, el salari ha de ser igual, diversos estudis demostren que la discriminació retributiva de la dona segueix essent molt alta, i que no arriba al 75 % del salari dels homes a Catalunya. La discriminació retributiva té l'origen en diferents factors, com són la menor valoració dels llocs de treball ocupats per dones, la classificació professional discriminatòria en relació amb el gènere i la configuració del salari i dels complements.

Altres factors són que les dones estan concentrades en determinats sectors en què generalment els salaris són més baixos que aquells on hi ha predomini d'homes, i que a les empreses les dones estan en les categories més baixes. Una explicació del conjunt dels fets seria que no es paga el treball, sinó que es retribueix segons qui realitza el treball.

Un altre aspecte de la discriminació de les dones és l'assetjament sexual en el món laboral. Aquestes situacions no només tenen efectes negatius per al manteniment del lloc de treball, sinó que afecten greument l'autoestima de la dona i provoquen alteracions en la salut. L'assetjament sexual és una forma específica d'agressió dins l'entorn laboral. Generalment, l'actitud de les dones davant d'un assetjament es caracteritza per la por, el sentiment de culpabilitat, el desconeixement i la manca de solidaritat respecte a altres dones afectades. Malgrat això, cada cop més les dones s'enfronten a aquest tipus de situacions.


  • Cal un canvi social que afecti l'organització del treball assalariat i domèstic, una assumpció equilibrada entre homes i dones dels dos treballs i la creació d'infraestructures públiques.
  • Cal que les dones s'alliberin de la part de treball reproductiu que correspon a les seves parelles, que el repartiment sigui assumit conscientment pels homes i que el mercat permeti aquest repartiment entre els dos sexes.
  • Cal un canvi de l'actual concepte de treball quan únicament vol justificar la feina feta a l'empresa, sense comptar la feina feta a casa.
  • Cal que l'Estat ha destini recursos a l'atenció a la infància, a la gent gran o als malalts discapacitats.

Només així es podrà garantir l'accés de les treballadores i dels treballadors al mercat laboral en les mateixes condicions.

Trencar amb la discriminació existent en el mercat laboral ens planteja molts reptes, perquè, malgrat el creixent augment de la taxa d'activitat en relació amb les dones, estem molt lluny de la mitjana europea. La taxa d'atur femenina encara dobla la masculina.

  • Ca l lluitar per un augment considerable en l'ocupació de les dones amb una ocupació de qualitat i no basada en la temporalitat i el treball a temps parcial.
  • Cal guanyar tots els espais professionals i trencar la segregació laboral existent.
  • Volem una valoració no sexista dels llocs de treball que trenqui amb la discriminació retributiva.

Des de la Secretaria de la Dona de CCOO de Catalunya, creiem que un futur sense discriminacions es construeix amb la tasca constant per denunciar i treballar per superar aquestes discriminacions. Tot el nostre sindicat està implicat en aquesta tasca: hem d'impregnar de la perspectiva de gènere el conjunt de l'activitat sindical, hem de transversalitzar la visió de gènere en la política sindical. Totes les nostres propostes han de ser elaborades sabent que les persones treballadores són homes i dones.
Cal partir de la diversitat de les situacions d'homes i dones per pensar i construir una societat sense discriminacions per raó de gènere.

Fa molts anys que anem lluitant, però la persistència és necessària........


HISTORIA

El Dia Internacional de la Dona se celebra des de fa més de vuit dècades. Dones i homes que treballen per les causes de les dones commemoren a tot el món els esforços que les dones han realitzat per aconseguir la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament.

Mes enllà de fronteres nacionals i de diferències d'ètnia, de llengua, culturals, econòmiques i polítiques, les dones dels cinc continents organitzen diferents actes per celebrar aquest dia i refermar la consciència que, no sols la meitat de les obligacions, sinó també dels drets, els corresponen.

La Història tendeix a presentar els avenços socials aconseguits per les dones com la conseqüència d'un progrés que camina per si sol, com a resultat d'un procés en el qual, en tot cas, les dones no han influït. Al contrari, la reconstrucció de la Història ens mostra que les dones només han aconseguit conquestes socials on i quan hi ha hagut dones lluitant i protagonitzant aquestes conquestes.

Cliqueu aquí per més informació de La lluita pels drets de les dones


CARTELLS

INFORMES

- Informe del 8 de març de 2012
- Informe del 8 de març de 2011
- Informe del 8 de març de 2010
- Informe del 8 de març de 2009
- Informe del 8 de març de 2008
- Informe del 8 de març de 2007
- Informe del 8 de març de 2006


MANIFESTOS


- Manifest del 8 de març de 2011
- Manifest del 8 de març de 2010
- Manifest del 8 de març de 2009
- Manifest del 8 de març de 2008
- Manifest del 8 de març de 2007
- Manifest del 8 de març de 2006
- Manifest del 8 de març de 2005
- Manifest del 8 de març de 2004
- Manifest del 8 de març de 2003
- Manifest del 8 de març de 2002

Afilia't aquí
CCOO Catalunya Confe Full

© CCOO de Catalunya | Avís legal

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI