CCOO de Catalunya presenta un conjunt d’activitats educatives relacionades amb el treball infantil

El 12 de juny, Dia Mundial contra el Treball Infantil, estarà dedicat a l’eradicació del treball infantil en l’agricultura, especialment en les seves pitjors formes. A escala mundial, l’agricultura és el sector on hi ha el major índex de treball infantil (aproximadament un 70 %). Més de 132 milions de nens i nenes de 5 a 14 anys treballen en la producció agropecuària.

En el context dels convenis de l’Organització Internacional del Treball (OIT), el treball infantil és aquell que danya la salut dels nens i en malmet l’educació, el desenvolupament i la futura qualitat de vida. Quan s’obliga els nens a treballar durant moltes hores al camp, en realitat se’ls limita les possibilitats d’assistir a l’escola o de rebre una formació professional, cosa que els impedeix adquirir una educació que els trauria de la pobresa en el futur.

És en aquest sentit que s’han de prioritzar accions per aconseguir:
‘ Aplicar les lleis en matèria de treball infantil.
‘ Intervenir per garantir que els nens no facin treballs perillosos en l’agricultura.
‘ Promoure estratègies i programes destinats a millorar les condicions de vida en les zones rurals i a integrar els aspectes relatius al treball infantil en el centre de les polítiques agrícoles.
‘ Satisfer la bretxa educativa existent entre les zones urbanes i les rurals i entre els nens i les nenes.
‘ Promoure oportunitats d’ocupació per als joves en l’agricultura i en les zones rurals.

CCOO s’implica en l’eradicació del treball infantil donant a conèixer aquesta problemàtica i denunciant la situació que pateixen els nens i les nenes treballadors, les seves famílies i els països en què es dóna aquest fenomen. Aquesta denúncia es fa des de diverses iniciatives, i un exemple n’és la campanya que el sindicat està duent a terme amb el títol ‘No és un joc’, que podeu consultar a www.ccoo.cat/noesunjoc.

A més, aquest any CCOO presenta una eina educativa relacionada amb els continguts de ‘No és un joc’, en la qual es podran treballar a cop de clic tots els temes relacionats amb el treball infantil, amb activitats com ara trencaclosques, sopes de lletres, mapes, etc., que podeu consultar a http://conc.ccoo.cat/noesunjoc/clic.

Oficina de premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 11 de juny de 2007