CCOO presenta la campanya ‘Catalunya, un país on treballar i viure amb drets’ per contribuir al debat sobre el dret a decidir

Dilluns, 31 de març, a les 12 h, a la seu del sindicat a Barcelona, amb la participació del secretari general de l’Scottish Trades Union Congress (STUC), Grahame Smith

‘Catalunya, un país on treballar i viure amb drets’, aquest és el títol amb el qual CCOO hem començat un cicle d’activitats per contribuir, des del sindicalisme nacional i de classe, al debat sobre el dret a decidir, una campanya que presentarem el proper dilluns en roda de premsa.

La resolució aprovada en el X Congrés de CCOO de Catalunya situava la posició del sindicat en la defensa del dret d’autodeterminació i en el compromís de treballar en la construcció d’un model de país en el qual els drets socials i nacionals són indestriables. El desenvolupament de la resolució va començar el 2013 amb diferents accions, que van des de xerrades fins a la participació i la implicació activa en diversos esdeveniments.

Durant aquest any 2014 pretenem introduir en el debat nacional el model de país que volem, un país més igualitari i amb drets socials i laborals i la necessitat de construir un nou contracte social i econòmic, amb la participació dels interlocutors socials, que permeti construir una Catalunya per viure i treballar amb drets. Al mateix temps, continuarem participant activament en les diverses accions que s’organitzin en defensa del dret a decidir i de la Catalunya social en col·laboració amb altres organitzacions i institucions de la societat catalana.

La roda de premsa tindrà lloc dilluns, 31 de març, a les 12 hores, a la sala de premsa de la seu del sindicat a Barcelona (Via Laietana, 16, 5a planta). Hi intervindran Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, i Montse Delgado, secretària de Formació Sindical, Estudis i Cultura de CCOO de Catalunya. Ambdós estaran acompanyats per Grahame Smith, secretari general de l’Scottish Trades Union Congress (STUC), qui participarà en un acte a la tarda a la seu de CCOO.

GRAHAME SMITH PARLA DE L’ESCÒCIA JUSTA A CCOO

El mateix dilluns 31 de març, a les 17.30 h, Grahame Smith, secretari general de l’Scottish Trades Union Congress (STUC), oferirà la conferència: “L’ESCÒCIA JUSTA”.

L’acte tindrà lloc a la sala d’actes de la seu nacional de CCOO de Catalunya (Via Laietana 16, Barcelona) i ha estat organitzat per CCOO de Catalunya, a través de la Fundació Cipriano García i el seu Seminari Salvador Seguí, dins dels actes commemoratius del 91è aniversari de l’assassinat del “Noi del Sucre”. Hi haurà traducció simultània i comptarà amb la presència del secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego.

Agenda:
Dilluns 31 de març de 2014
RODA DE PREMSA: a les 12.00 hores
Sala de Premsa – Via Laietana, 16, 5a planta. Barcelona 
ACTE GRAHAME SMITH: a les 17.30 hores
Sala d’actes – Via Laietana, 16, planta baixa.  Barcelona  

Una Escòcia Justa (informació complementària)

El proper 18 de setembre, quatre milions d’escocesos seran cridats a les urnes per respondre a la pregunta: ‘Hauria de ser Escòcia un país independent?’. El referèndum escocès ha suposat un repte important per a la ciutadania escocesa a l’hora d’obrir un ampli debat social. Un repte al que també s’ha afegit el Scottish Trade Union Congress (http://www.stuc.org.uk) desenvolupant una campanya sota el lema: ‘A Just Scotland’. Aquesta iniciativa, que al febrer passat va publicar el seu segon informe (http://www.ajustscotland.org/), delata ja al seu nom, ‘Una Escòcia justa’, que en cap moment s’ha volgut permetre que la qüestió del territori es pogués separar de la qüestió de la justícia social. Si en una primera fase el sindicat escocès es va posar ràpidament d’acord sobre el ‘dret a decidir’, en una segona fase ha volgut establir un diàleg constructiu amb el Govern i la societat escocesa, amb un debat enriquidor i que ha volgut fer front al perill de polarització sobre quina és l’Escòcia que es pretén. Per al STUC, el debat del referèndum no pot ser tan sols un debat sobre aspectes o qüestions constitucionals sinó també una important oportunitat per parlar sobre justícia social i igualtat.

Les qüestions sobre política econòmica, el model fiscal, de relacions laborals… han d’ajudar  la ciutadania a esbrinar quines són les veritables alternatives a què s’enfronta. La confrontació entre les parts li treu credibilitat als arguments i a la qualitat del debat. Així, per exemple mentre els uns defensen el immobilisme del Regne Unit a l’hora d’introduir reformes, i els altres que una Escòcia independent seria massa petita per exercir cap tipus d’influència a escala internacional, queden per definir i pensar aspectes tan determinants com la futura relació amb la Unió Europea, la pertinença a Schengen o la divisa que s’utilitzarà. CCOO de Catalunya pensa que l’experiència i la visió de l’STUC pot servir com un fort estímul per al debat que es desenvolupa també a Catalunya sobre la qüestió nacional i li ha volgut dedicar per això una sessió del seu Seminari Salvador Seguí.

STUC compta amb 630.000 membres afiliats i amb 34 federacions. El seu secretari general, en Grahame Smith, és llicenciat en economia i relacions industrials i s’hi va incorporar el 1986 com a especialista en qüestions de salut i formació. El 1996 es va fer càrrec com a secretari general adjunt del Departament de Polítiques i Campanyes i responsable de Formació. Deu anys després va ser escollit secretari general. En Grahame Smith és també aficionat al Barça i estarà a disposició de la premsa al llarg del dilluns i també en el marc de la roda de premsa de les 12 h (es donaran facilitats per a la traducció simultània).

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 28 de març de 2014