Inici

Introducció

Tasques

Procés

Recursos

Avaluació

Conclusió

Crèdits

Guia del professorat
 

INTRODUCCIÓ

Sobre el 8 de Març hi ha diverses versions. La més coneguda és la d’un incendi ocorregut en una fàbrica tèxtil de Nova York el 1857, on haurien mort cremades les obreres que feien una vaga. Segons la historiadora canadenca Renée Coté, no hi ha proves documentals que un incendi d’aquestes característiques es produís aquest any, ni que aquest fet fos el motiu per establir una jornada internacional de les dones.

Les investigacions d’historiadores feministes assenyalen que el que va passar el 1857 va ser, realment, la realització d’una marxa convocada al mes de març pel sindicat de cosidores de la companyia tèxtil de Lower East Side, de Nova York, que reclamava una jornada laboral de només 10 hores.

Deu anys després, el 1867, també al mes de març, va tenir lloc una vaga de planxadores de colls de la ciutat de Troy, a Nova York, les quals van formar un sindicat i van demanar un augment de salaris. Després de tres mesos d’atur, les vaguistes es van veure obligades a tornar a la feina sense haver assolit la seva demanda.

L’any 1910, durant la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, que es va celebrar a Copenhaguen, la líder socialista Clara Zetkin, inspirant-se en el Woman’s Day americà, va presentar una resolució amb la proposta de designació del Dia internacional de la dona, amb la finalitat de reconèixer les lluites de les dones de tot el món al voltant del sufragi universal. La resolució es va aprovar per unanimitat, pels delegats de més de 17 països. El primer Dia internacional de la dona es va celebrar el 19 de març de 1911, a Àustria, Alemanya, Dinamarca i Suïssa. Els anys següents es va celebrar en altres països en diferents dates dels mesos de febrer i de març.

El 23 de febrer de 1917 –8 de març del calendari occidental–, una manifestació i un amotinament de dones a Rússia fou el tret de sortida de la Revolució; aquests esdeveniments van fer que el Dia internacional de la dona es passés a celebrar, a partir de llavors, el 8 de març.

L’any 1977, les Nacions Unides van adoptar una resolució en la qual convidava els països a dedicar un dia a la celebració dels drets de les dones i de la pau internacional. El 8 de març va esdevenir la data escollida com a Dia internacional de la dona a la gran majoria dels països.

Des de l'època industrial, en què les dones s’incorporaven al món laboral, han patit grans discriminacions respecte als homes. Tot i alguns avenços socials que hi ha hagut en els últims anys, persisteixen obstacles per a una inserció en el mercat de treball en condicions d'igualtat d'oportunitats. És per això que aquesta commemoració serveix per reivindicar els drets de les dones en tots els nivells de la societat.

Consulteu la cronologia dels fets.