El llarg adéu de la desindustrialització. La ciutat dels treball(s)

Jornada internacional

Una cosa que es veia com un moment del passat ha tornat amb tota la seva força. Parlem de la desindustrialització. Un tema que semblava correspondre a una altra època, a la de les reconversions industrials iniciades des de finals dels anys setanta del passat segle XX als països de l’OCDE, s’ha presentat en aquesta etapa pandèmica com si fos un nou problema a què hauran de fer front el conjunt d’economies desenvolupades. Aquestes són també virtualitats pròpies de la pandèmia de la COVID-19. El pèndol s’ha mogut de les deslocalitzacions industrials a la crida a les relocalitzacions de la indústria. 

No obstant això, la desindustrialització no va ser ni és un moment, sinó que és un llarg adéu. És un fenomen altament dependent del lloc on es produeix, en la mesura que els efectes de la globalització es projecten i tenen els seus efectes a escala local. Les renúncies a establir polítiques industrials integrades i sostingudes en el temps ha portat a situacions com les viscudes aquests mesos a Catalunya en el cas de la multinacional japonesa Nissan. Un possible projecte alternatiu requeriria la democratització de les empreses i la desmercantilització de la feina, amb l’objectiu d’impulsar una transició cap a un model sostenible de l’economia. El treball no hauria de ser una simple mercaderia, com qualsevol altra, perquè darrere d’ell hi ha persones i comunitats humanes. En la crisi s’ha mostrat la necessitat de protegir les dues de les mal anomenades lleis de mercat.

El propòsit d’aquesta jornada és precisament examinar la relació entre les tendències globals del fenomen i allò que esdevé local a partir de la mirada dels especialistes que han acceptat la nostra invitació a un debat obert i raonat.

Dijous 8 d’octubre, a la Nau Bostik (Ferran Turné, 1-11, Barcelona)

També la podeu seguir en streaming:

Sessió del matí:  https://youtu.be/hupqM2Fazrk
Sessió de tarda:  https://youtu.be/Sjr34etSsfk

Formulari d’inscripció

 
Programa
 
9 h Recepció de participants
 
9.15 h Presentació 
Toni Mora, secretari de Política Territorial, Acció Social, Barcelonès i Migracions de CCOO de Catalunya
Javier Tébar Hurtado, director de l’Arxiu Històric de CCOO de Catalunya i professor d’Història de la Universitat de Barcelona 
Una persona representant de l’Ajuntament de Barcelona
 
9.30 h – 10.15 h
Gilda Zazzara, investigadora d’Història Contemporània al Dipartimento di Studi umanistici dell’Università Ca’ Foscari di Venezia: “Dopo le fabbriche: ‘postmemory’ e ‘half-life of deindustrialization’ a Porto Marghera (Venezia)”
 
10.15 h – 11 h
Jose Ángel Calderón, professor de Sociologia de la Universitat de Lille, investigador al Clersé (Centre Lillois d’Études et Recherches Sociologiques et Économiques): “La fábrica de la ciudad popular: de la desindustrialización a la formación de economías de subsistencia”
 
11 h – 11.15 h Recés
 
11.15 h – 12 h
 
Mercè Tatjer, professora emèrita de la Universitat de Barcelona: “La desindustrialització de Barcelona. Un llarg i complex procés amb un important patrimoni per recuperar”
 
12 h – 12.45 h
Pablo López Calle, professor de Sociologia de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universidad Complutense de Madrid: “Balance del ciclo fordista en la periferia urbana madrileña; el caso de Coslada”
12.45 h – 13.30 h
Taula de debat 
13.30 h – 16 h Dinar

16 h – 16.30 h
Presentació del llibre Restos y rastros. Memorias obreras, patrimonio y nuevos usos de los espacios industriales (“El Viejo Topo”, 2020) Javier Tébar i Joan Gimeno, coordinadors del llibre
16.30 h – 18 h 
Rubén Vega, professor d’Història Contemporània de la Universidad de Oviedo. Presentació de l’audiovisual Memorias culturales de un pasado industrial (2019, 70’), dirigit per Rubén Vega i Irene Díaz, premiat amb l’Studs Terkel Award 2019, concedit per la Working-Class Studies Association (WCSA)

Organitzat per CCOO de Catalunya, la Fundació Cipriano Garcia – CCOO de Catalunya

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona

Col·laboren: Proyecto Cambio sociocultural, memoria, patrimonio e identidades en contextos de desindustrialización i Nau Bostik