La Fundació Cipriano García de CCOO presenta la seva col·lecció d’audiovisuals

En el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra el 9 de juny

La Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya, mitjançant el seu Arxiu Històric, presenta la seva col·lecció d’audiovisuals en el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra el 9 de juny. I ho fa amb el títol “El treball i la protesta: imatges en moviment”. La difusió està prevista a través del web de la Fundació Cipriano García: https://colleccions-audiovisuals.ccoo.cat/ 
 
Es tracta d’un valuós patrimoni fílmic de CCOO de Catalunya que havia estat preservat i difós des de finals dels anys setanta per la fundació privada Institut del Cinema Català, amb la qual va col·laborar l’Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, que està gestionat per la Fundació Cipriano García. Més recentment es va fer el seu dipòsit a una institució pública com és la Filmoteca de Catalunya, encarregada avui de la conservació i gestió d’uns materials audiovisuals d’extraordinària rellevància en termes històrics i cinematogràfics.
 
Una bona part d’aquestes col·leccions audiovisuals van estar enregistrades per joves filmakers catalans, vinculats als moviments d’oposició a la dictadura, a  Comissions Obreres i al Partit Socialista Unificat de Catalunya, tots ells constituïts en els principals baluards de l’antifranquisme. Aquest patrimoni va ser el resultat de la tasca compromesa d’uns joves realitzadors i càmeres (Joan Esteban, Manel Esteban, Carlos Durán, Jordi Farrerons, Joan Antoni Gonzàlez Serret, Francesc Llobet, Paco Marín, Joan Puig, Pere Joan Ventura i Roc Villas), la majoria dels quals, posteriorment, van fer llargues i reconegudes carreres professionals als mitjans audiovisuals com a productors, operadors tècnics de televisió i directors de documentals i pel·lícules.
 
Aquests professionals compromesos amb la lluita antifranquista van produir documents que enregistraven les realitats del món del treball i de l’emigració a la gran ciutat, en concret, a Barcelona i a la seva àrea metropolitana. De manera molt destacada van ser testimonis i van generar documents fílmics de l’evolució i les accions de l’antifranquisme català, de les lluites per les llibertats i de la protesta entre finals dels anys setanta i fins a la transició a la democràcia al nostre país.
 
El que avui es presenta és una eina per difondre aquestes imatges històriques, que ens parlen del treball i la protesta a través de les seves imatges en moviment.