CCOO de Catalunya lamenta la mort de l’històric advocat laboralista, Francesc Casares

Avui hem conegut la mort de l’històric advocat laboralista, Francesc Casares i Potau, molt vinculat al nostre sindicat. Casares havia nascut el 22 de desembre de 1927 a Tarragona i ha mort avui a Barcelona a l’edat de 88 anys. Les seves despulles es troben al Tanatori de Sant Gervasi, carrer Carles Riba, 10-12, Barcelona, on demà dijous, 17 de novembre, a les 13 hores tindrà lloc la cerimònia de comiat. CCOO de Catalunya lamenta la mort d’un dels advocats que es va significar per la defensa de treballadors i perseguits per la dictadura franquista, molts d’ells militants de CCOO.  

Casares es llicencià en Dret a la Universitat de Barcelona el 1950. Va formar part de l’organització clandestina Front Universitari de Catalunya i el 1951 va començar a exercir d’advocat i es va especialitzar en Dret Laboral. Va orientar el seu despatx cap a la defensa de treballadors i, durant els anys de la dictadura franquista, a la defensa davant del Tribunal d’Ordre Públic dels perseguits en la lluita per les llibertats democràtiques, entre els quals una gran quantitat de militants de les Comissions Obreres.

 

En l’actualitat continuava realitzant la seva feina com a advocat laboralista. Va participar des dels seus inicis en les activitats de l’Associació per a les Nacions Unides, de la qual era President Honorari. També ha estat president de la Federació Catalana d’ONGs pels Drets Humans. Actualment era president de l’Associació Catalana de Juristes en defensa de la llengua pròpia. Vocal del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, formava part de la Junta Directiva de l’IRES (Institut per a la Reinserció Social).

 

L’any 1988 li va ser concedida la Creu de l’Ordre de Sant Raimon de Penyafort, i l’any 2004 li ha estat atorgada la medalla d’honor del Col·legi d’Advocats de Barcelona i la Creu de Sant Jordi. L’any 2008 rebé la Medalla al treball President Macià. Va dipositar a l’Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, l’any 1992, una part dels seus expedients personals utilitzats en la defensa d’implicats en processos judicials davant el Tribunal de Orden Público.  L’any 2006 va rebre el carnet solidari de CCOO de Catalunya juntament amb altres advocats laboralistes. 

 

El novembre de 2016 va publicar Compromís amb la justícia. Memòries d’un advocat laboralista (1958-1978).