CCOO demana al Parlament que els horaris dels comerços siguin fins a les 21 hores tot l’any

Compareixença en el debat de la modificació de l’article 36 de la Llei de comerç, serveis i fires

Luis Jiménez Mesa, secretari general de CCOO Serveis de Catalunya, ha comparegut avui a la comissió parlamentària per demanar la modificació de l’article 36 sobre l’horari comercial per a tot l’any a les 21 hores com a màxim. CCOO constata i considera que la mesura és favorable per a les persones treballadores i per al conjunt del sector, així com per avançar amb l’objectiu de la racionalització d’horaris a la societat, com estableix el Pacte per la Reforma Horària.

La proposta de les 21 hores com a horari de tancament comercial tot l’any és una iniciativa proposada per CCOO que va ser avalada per més de 12.000 signatures de treballadors i treballadores del comerç, recollides en el mes d’abril de 2018 i lliurades al maig al Departament d’Empresa de la Generalitat.

CCOO ha constatat que la implementació del tancament a les 21 hores actualment durant 8 mesos no ha tingut repercussions negatives pel sector, sinó que positives per a la conciliació de la vida personal i laboral, propiciant uns canvis d’hàbits fent possible que es puguin satisfer les necessitats socials de consum en horaris racionals. Alhora, CCOO recorda que la Llei recull massa generosament diferents excepcions per allargar l’horari comercial per diferents motius: per zones turístiques, per dies de fires, pel tamany dels locals comercials.

CCOO ha manifestat el seu compromís d’avançar per fer possible el que diu el Pacte per la Reforma Horària en el punt 7.5, que fixa com a objectiu que els comerços tanquin a les 19.30 hores al 2025.

Recordant que les lleis serveixen per regular, CCOO considera que també són per ajudar a canviar pautes d’hàbits i comportaments, com en el seu dia va ser la llei sobre el tabac, i que aquesta petita modificació en els horaris del comerç “és un missatge social molt potent per ajudar a altres sectors per avançar en establir horaris més racionals per al conjunt de la societat.”

Per a CCOO, és una reivindicació necessària per un sector productiu que representa el 16 % del PIB català, quedant afectades favorablement més de 500.000 persones treballadores de les més de 72.000 empreses que formen el sector, de les quals majoritàriament és petit comerç, el 90 %, unes 65.500 són de menys de 9 treballadors, i molt més favorable per al 51 % de les empreses que són de caràcter unipersonals.

El repte del sector del comerç no està en l’alliberament d’horaris sinó en el comerç on-line i en adaptar el negoci a la revolució digital i que aquesta modificació, que l’horari a nivell legal sigui el mateix que ho és a nivell general a Catalunya, és posar les bases per avançar empreses i treballadores en garantir un sector comercial més competitiu econòmicament, més divers i amb drets laborals.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 30 d’abril de 2019